Kochamy wypiekać

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu. Najsławniejsza – bruschetta al pomodoro, zawiera aromatyczne pomidory i bazylię, można jednak przygotować ją także w innych wersjach.

Bruschetta al pomodoro (z pomidorami)

Klasyczna bruschetta to bruschetta al pomodoro, przygotowywana z opiekanego chleba polanego oliwą i natartego czosnkiem, na którym układa się sałatkę z drobno pokrojonego pomidora i bazylii. We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z użyciem lokalnego, rustykalnego chleba. W Polsce najlepiej zastąpić go chlebem na zakwasie, jak Chleb Wiejski, Chleb Rycerski, Chleb Pasterski lub Bułką Ciabatką. Bruschetta al pomodoro to doskonała przekąska w czasie letniego przyjęcia, a także przystawka w trakcie kolacji w stylu włoskim.

Bruschetta al. Pomodoro (z pomidorami)

Bruschetta al pomodoro – przepis

Składniki / na 6 sztuk:

Sposób wykonania:

Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki przy pomocy łyżeczki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Listki bazylii poszarpać i dodać je do pomidorów. Polać łyżką oliwy i doprawić szczyptą soli. Wymieszać. Kromki chleba opiekać na patelni grillowej lub zwykłej na dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty na stronę. Ich powierzchnia powinna stać się złota i chrupiąca, a środek powinien pozostać miękki. Zdjąć grzanki z patelni. Każdą grzankę potrzeć ząbkiem czosnku, polać odrobiną oliwy, następnie ułożyć na niej porcję pomidorów z bazylią. Podawać udekorowane bazylią.

Bruschetta caprese – z mozzarellą, pomidorkami i oliwkami

Smaki znane ze sławnej sałatki caprese przenieśliśmy na tę apetyczną bruschettę w kolorach włoskiej flagi. Koktajlowym pomidorkom oraz mozzarelli towarzyszą aromaty czosnku, czarnych oliwek oraz oregano. Podobnie jak bruschettę al pomodoro, do przygotowania bruschetty caprese najlepiej wykorzystać chleb na zakwasie, na przykład Chleb Wiejski. Ciekawie sprawdzi się pieczywo z dodatkami, jak Chleb Pasterski z zielonymi oliwkami oraz Chleb Pomodoro z dodatkiem suszonych pomidorów.

Bruschetta caprese – z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Bruschetta caprese – przepis

Składniki / na 4 sztuki:

  • 2 duże kromki Chleba Wiejskiego lub Chleba Pradziadka przekrojone na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek
  • garść listków bazylii
  • sól
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Kromki chleba opiekać na patelni grillowej lub zwykłej na dużym ogniu przez ok. 1-2 minuty na stronę. Zdjąć grzanki z patelni. Każdą grzankę potrzeć ząbkiem czosnku i odstawić.

Mozzarellę pokroić w małą kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a oliwki na połówki. Wymieszać wszystko w miseczce, dodać bazylię, szczyptę soli, szczyptę oregano oraz łyżkę oliwy. Wymieszać i rozłożyć na przygotowanych kromkach chleba. Podawać udekorowane bazylią.

Bruschetta z kozim serkiem, prosciutto i melonem

Bruschetta z kozim serkiem, prosciutto i melonem to prosta do zrobienia i jednocześnie elegancka propozycja na przyjęcie. Pięknie prezentuje się na małych kromkach pieczywa, dlatego do jej przygotowania proponujemy Bagietkę Szefa, Bagietkę Pajas, a w wersji bezglutenowej – bezglutenową Bułkę Wyborową.

bruschetta z prosciutto i melonem

Bruschetta z prosciutto, melonem i kozim serem – przepis

Składniki / na 5 porcji:

  • 1 bezglutenowa Bułka Wyborowa
  • 150 g koziego serka do smarowania
  • 80 g plasterków szynki prosciutto
  • 150 g melona kantalupa (ok. 1/8 sztuki)
  • do podania – miód, listki świeżej mięty, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Bułkę pokroić na 10 kromek. Patelnię rozgrzać i opiec na niej kromki przez ok. 1-2 minuty na stronę, aż staną się chrupiące. Melon obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę. Opieczone kromki bułki posmarować kozim serkiem. Na każdej kromce ułożyć plasterki szynki prosciutto oraz kawałki melona. Polać miodem, posypać listkami mięty, doprawić solą i pieprzem i podawać.