Kochamy wypiekać

Domowe burgery bezglutenowe

Wyeliminowanie z diety glutenu to konieczność dla osób zmagających się z celiakią oraz alergią lub nadwrażliwością na to białko. Osoby te nie są jednak skazane na całkowitą rezygnację z przysmaków, w których ważną rolę odgrywa choćby pieczywo. Burgery z pewnością do takich należą. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu i jak uniknąć w nich glutenu.

Burgery bezglutenowe – jaka bułka?

Najbardziej problematyczną częścią burgera jest bułka. Ze względu na gluten nie może ona być pszenna, żytnia ani jęczmienna. Warto uważać również na owies. Mimo, iż gluten nie występuje w nim naturalnie, mąka z tego ziarna często zawiera białko w wyniku “zanieczyszczeń” innymi zbożami. Dlatego też Bezglutenowa Bułka do Hamburgerów z piekarni Putka jest wypiekana z mąki ryżowej. Dzięki temu jest miękka, puszysta i delikatna, zupełnie jak pszenna, a jednocześnie całkowicie bezpieczna dla chorych na celiakię oraz osób z alergią i nietolerancją glutenu. Ponadto w składzie nie ma laktozy, soi ani jajek kurzych – innych popularnych alergenów. Dzięki temu, że bułka nie zawiera produktów odzwierzęcych, może być także wykorzystana do przygotowania wegańskiej wersji burgera.

Bezglutenowe bułki do hamburgerów

Jak przygotować domowe burgery bezglutenowe?

Krok 1 – przygotowanie mięsa do burgerów

W czasie podgrzewania pieczywa przygotuj kotlety do burgerów. Będziesz potrzebować:

    • ok. 400 g mielonego mięsa wołowego (wystarczy na dwie porcje),
    • 2 ząbki czosnku, które należy przecisnąć przez praskę;
    • 1 szalotkę średniej wielkości, którą należy pokroić w kostkę;
    • sól i pieprz do smaku;

 

  • żółtko z jednego dużego jajka.

 

Jeśli nie możesz jeść jajek, zastąp żółtko 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki purée ziemniaczanego lub ¼ szklanki purée z dyni. Pamiętaj o tym, by nie zastępować jajka kleikiem z siemienia lnianego, często bywa ono zanieczyszczone innymi ziarnami i zawiera gluten.

Składniki połącz i odstaw na chwilę, by mięso przeszło smakiem cebuli i czosnku. Następnie uformuj płaskie kotlety i posyp je solą i pieprzem tylko po jednej ze stron. Ułóż kotlety przyprawioną częścią do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Po ok. 3-4 minutach mięso zmieni kolor. Wówczas posól surową część mięsa i przełóż je na drugą stronę. Połóż na kotlet plasterek żółtego sera, który w czasie smażenia lekko się roztopi.

Krok 2 – przygotowanie sosu do burgerów

Możesz kupić sos BBQ w sklepie. Przed zakupem upewnij się tylko, czy produkt nie zawiera glutenu. Jeśli chcesz, możesz też przygotować własną wersję sosu z:

  • 0,5 kg pomidorów,
  • 1 dużej cebuli,
  • pół łyżki soli,
  • 75 g wędzonych śliwek,
  • 50 ml melasy,
  • ¾  łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczki koncentratu pomidorowego bez glutenu,
  • ½ łyżki mielonej sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 1 i pół łyżki oleju.

Wszystkie te składniki (poza koncentratem pomidorowym) należy gotować ok. 40 minut na wolnym ogniu, oczywiście pod przykryciem. Po tym czasie wszystko należy zblendować i dodać koncentrat pomidorowy. Odczekać do ponownego zagotowania. Sos można przygotować wcześniej i zawekować w słoiku.

Krok 3 – przygotowanie warzyw i dodatków do burgerów

Czas na świeże warzywa. Przygotuj:

    • pomidory pokrojone w plasterki,

 

  • liście szpinaku,
  • świeżą paprykę w dwóch rodzajach, np. żółtą i zieloną, by uatrakcyjnić wygląd burgera,
  • krążek czerwonej cebuli, najlepiej krymskiej (ta dodana do kotleta była słodka, krążek doda mięsu ostrości).

 

Oczywiście możesz zmodyfikować przepis i włączyć do niego inne ulubione składniki. Polecamy np.: sałatę masłową, ogórek kiszony, rukolę, pomidory malinowe lub ostrą paprykę.

Krok 4 – przygotowanie bułki do hamburgerów

Rozkrojone bezglutenowe bułki do hamburgerów umieść w tosterze lub w piekarniku nagrzanym do 180°C. Niech lekko się zarumienią. Nie powinny jednak zbytnio zbrązowieć, chodzi o to, by stały się ciepłe i delikatnie chrupiące z wierzchu, a nie spieczone jak grzanki.

Wyjmij ciepłe bułeczki z piekarnika. Obie połówki posmaruj sosem BBQ , włóż między nie kotlety i dodatki.

Krok 5 – jak podawać burgery?

Bezglutenowa bułka do hamburgerów z piekarni Putka jest na tyle duża, że składniki nie powinny z niej wypadać i wyślizgiwać się przy jedzeniu. Jeśli jednak chcesz ułatwić sobie i domownikom jedzenie, możesz wbić w gotowe burgery wykałaczki. Umieść po jednej w centrum bułki, tak by przytrzymywały wszystkie składniki. Pamiętaj, że patyczek powinien lekko wystawać, by twoi najbliżsi mogli go zauważyć i wyjąć w trakcie jedzenia, gdy się do niego zbliżą.

Burgery możesz podawać same lub z dodatkiem frytek z ziemniaków, batatów albo selera. Jako sosu do nich możesz użyć zarówno ketchupu czy majonezu, jak i zrobionego wcześniej domowego sosu BBQ.

Bezglutenowe pieczywo do hamburgerów