Kochamy wypiekać

Domowe burgery bezglutenowe

Wyeliminowanie z diety glutenu to konieczność dla osób zmagających się z celiakią oraz alergią lub nadwrażliwością na to białko. Osoby te nie są jednak skazane na całkowitą rezygnację z przysmaków, w których ważną rolę odgrywa choćby pieczywo. Burgery z pewnością do takich należą. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu i jak uniknąć w nich czytaj dalej...
Pasty warzywne do chleba: z awokado, paprykowa i z czerwonej fasoli

Pasty warzywne do chleba – pyszne kompozycje z pieczywem

Pasty warzywne do chleba to pyszna alternatywa dla kanapek z serem i szynką. Są kolorowe, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe. Sprawdzą się nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie oraz lunch, ale też jako przekąska dla gości na przyjęciu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zazwyczaj sprowadza się do zblendowania ze sobą kilku składników. Pasta czytaj dalej...

Jak zrobić croque madame, monsieur i inne tosty francuskie

Szukasz pomysłu na weekendowe śniadanie? Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj tosty w stylu francuskim! Są proste w przygotowaniu i smakują znakomicie. Jak zrobić croque madame i croque monsieur – francuskie kanapki Croque Monsieur i jej siostra – Croque Madame, to klasyka kuchni francuskiej. Nazywane „chrupiącym panem” i „chrupiącą panią” stanowią doskonały pomysł na śniadanie czytaj dalej...

Bruschetta – przepis na grzanki po włosku

Bruschetta to sławna włoska przekąska z opiekanego chleba z dodatkiem oliwy i czosnku. Takie grzanki służyły kiedyś Włochom spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy, zaś teraz są doskonałym pomysłem na lekką kolację lub przystawkę na przyjęciu. Najsławniejsza – bruschetta al pomodoro, zawiera aromatyczne pomidory i bazylię, można jednak przygotować ją także w innych wersjach. Bruschetta al czytaj dalej...

Jak zrobić grzanki do zupy lub do sałatki oraz grzanki z chałki?

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Zrób z nich domowe grzanki, które są świetnym dodatkiem do zupy kremu oraz sałatki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na chrupiące, domowe grzanki. Grzanki do zupy ziołowe lub z przyprawami Do zup kremów najlepiej pasują domowe grzanki przygotowane z czytaj dalej...

Domowy hamburger w trzech odsłonach: wybierz swój ulubiony przepis

Burger czy hamburger to jedno z najbardziej znanych dań na świecie. Jednak nie zawsze musi to być pszenna bułka przełożona tradycyjnym kotletem z siekanej wołowiny. Przepis na klasycznego wołowego hamburgera w wersji bezglutenowej podawaliśmy w poprzednim artykule. Tym razem zachęcamy do eksperymentów w kuchni i przygotowania pysznych, domowych burgerów w różnych odsłonach. Kotlet rybny, lekki czytaj dalej...

Domowe zapiekanki z bagietki – przepis na zdrowy fast food

Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w czytaj dalej...

Zdrowe kanapki – jakie pieczywo wybrać?

Przygotowywanie kanapek powinno zaczynać się od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdź, jakie rodzaje chleba i dodatki dodadzą Ci energii podczas dnia pełnego pracy i wzmożonej aktywności fizycznej. Kanapka z grahamką i indykiem Bułki Grahamki powstają z grubo mielonej mąki pszennej, co czyni je doskonałą bazą do kanapek. Pieczywo tego typu zawiera dużo więcej witamin i składników czytaj dalej...
Pasty kanapkowe dla dzieci

Pasty kanapkowe dla dzieci na przełamanie śniadaniowej nudy

Pasty kanapkowe to świetny sposób urozmaicenia codziennych kanapek. Są apetyczne, kolorowe i pozwalają przemycić do diety dziecka wartościowe składniki. Przygotowując taką pastę samodzielnie w domu, mamy pewność, że nie zawiera ona niepożądanych dodatków, a jedynie to co najlepsze. Pasta jajeczna z dodatkiem serka wiejskiego z bułką grahamką Pasta z jajka i serka wiejskiego to lżejsza czytaj dalej...

Co zrobić z czerstwego chleba? Trend no waste

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a już w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Sprawdź przepisy na smaczne i oryginalne przekąski z podeschniętego chleba i bułek. Co zrobić ze starego chleba i czerstwych bułek? Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. czytaj dalej...

Cukrzyca u dzieci a dieta – jak skomponować jadłospis?

Prawidłowa dieta to klucz do radzenia sobie z cukrzycą u dzieci. Odgrywa ona dużą rolę w procesie leczenia, niezależnie od typu cukrzycy. Nie polega jednak na samych ograniczeniach. Dobrze skomponowana dieta dla dziecka z cukrzycą powinna być urozmaicona i różnorodna. Jak rozpoznać cukrzycę u dziecka? Jakie daje objawy? Jak po diagnozie komponować jadłospis dziecka? Cukrzyca czytaj dalej...

Lunch do pracy – pomysły na zdrowe jedzenie i kanapki do pracy

W pracy spędzamy zdecydowaną część dnia, nie powinniśmy więc zapominać o regularnym spożywaniu w niej posiłków. W trakcie 8 godzin powinniśmy zjeść przynajmniej drugie śniadanie oraz lunch. Co warto zabrać ze sobą do pracy? Do najpopularniejszych opcji należą kanapki, które będą dla nas wartościowe, jeśli zadbamy o ich odpowiedni skład. Koniecznie przygotujmy je na bazie czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię